Heb je ook zoveel matches op je datingapp waarmee je nog geen woord hebt gewisseld? Je bent niet de enige, dit is het gevolg van een overvloed aan keuzes.
Maar volgens Erika Ettin, relatiecoach en oprichter van de datingsite A Little Nudge, is dit slechts één van de vele manieren waarop we onszelf tekortdoen in de zoektocht naar liefde.
Ettin sprak met Business Insider over alle fouten die je maakt met datingapps en wat je juist wel moet doen om ‘de ware’ te vinden. Het zijn overigens geen wetmatigheden, maar methoden die in de praktijk vaak blijken te werken.
Want volgens Ettin zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, maar als iets in 99 procent van de gevallen werkt, dan kun je die regel maar beter naleven. “Met dit soort regels verhoog je de kans op succes, ondanks dat deze in 1 procent van de gevallen misschien niet werkt,” aldus Ettin.
Opmerkelijk genoeg zijn de meeste fouten eenvoudig te verhelpen. Bekijk hieronder welke fouten jij waarschijnlijk ook maakt.
1. Geen profieltekst schrijven
Misschien denk je dat het ontbreken van een profieltekst je mysterieus maakt. In werkelijkheid kom je saai over en geef je je potentiële geliefde een reden om naar links te vegen (links betekent: nee, liever niet).
"Je staat misschien aantrekkelijk op de foto, maar als je verder geen woorden aan jezelf vuilmaakt, vragen mensen zich af wat je in vredesnaam op de app doet", zegt Ettin. "En je hoeft echt niet veel te schrijven, 20 tot 40 woorden zijn voldoende. En het maakt niet echt uit wat je schrijft"
Je kunt bijvoorbeeld je dagelijkse bezigheden in een paar woorden omschrijven, twee waarheden en een leugen, of een paar steekwoorden - het maakt niet uit. Letterlijk alles is beter dan niks.
2. Slechts je lichaamslengte vermelden
Dit is een van Ettin's grootste ergernissen. Sommige mannen denken dat vrouwen slechts mannen boven een bepaalde lengte willen. Dat is totaal onjuist.
"Als je als man slechts je lichaamslengte vermeldt, lijkt het net alsof dat het enige is dat je aan de wereld hebt te bieden," zegt Ettin. "Natuurlijk zijn er mensen voor wie dit een belangrijk criterium is en die dit waarderen. Maar denk je serieus dat dit het enige is waar ze belangstelling voor hebben? Het is eigenlijk een belediging! Het zegt zoiets als: Wow, aantrekkelijke vent, langer dan 1,85, maar misschien zat ie vorig jaar nog in de bak."
3. Te veel foto's
Dat de app je de mogelijkheid biedt voor het uploaden van een bepaald aantal foto's, wil nog niet zeggen dat je dat moet doen. Volgens Ettin is vier of vijf de optimale hoeveelheid.
"Mensen hebben de neiging om elke foto te bekijken en je af te wijzen op de foto die ze niet leuk vinden," zegt Ettin. "Ik zou nooit meer dan vijf foto's laten zien. Dat is genoeg om te laten zien hoe je eruit ziet."
4. Niet je gezicht laten zien op de eerste foto
Volgens Ettin moet de eerste foto altijd je gezicht tonen. Zo weet je potentiële date precies hoe je eruit ziet. Dus geen foto's meer waarop je naar de de zijkant kijkt.
Ettin: "Mensen beslissen in een ogenblik. Dus als je te ver weg op de foto staat of een wazige foto toont, vegen ze naar links ongeacht of je daadwerkelijk uiterlijk. Dus: toon mensen je gezicht."
5. Geen foto van je volledige postuur
Het helpt als je ook een foto toont van je hele lichaam. Anders gaan mensen hun eigen conclusies trekken.
"En als mensen hun eigen conclusies laat trekken, zijn die meestal niet in jou voordeel. Daarom dus een foto waarop je volledige postuur is te zien," aldus Ettin.
6. Geen interessante foto
Zelfs al heb je niet de geijkte foto waarin je aan het parachutespringen bent, dan nog plaats je een foto waarin je iets interessants doet. Dit maakt het namelijk makkelijker voor degene die je matcht om een conversatie te beginnen.
"Met name op Bumble - waar alleen vrouwen het eerste contact kunnen leggen - raad ik de mannen aan een foto te plaatsen waar ze een vraag over kan stellen," aldus Ettin. "Ik noem dat het aas. De persoon die het gesprek begint en naar het aas hapt denkt hier handig op in te spelen, maar jij was degene die het hengeltje had uitgeworpen."
Bijvoorbeeld: toon een foto van jou achter een microfoon als je weleens in het openbaar spreekt. Of toon een foto waarop je je favoriete sport uitoefent.
7. Foto's met anderen
Ettin ontraadt om foto's te plaatsen met andere mensen erop. Ze zegt dat velen het op dit punt niet met haar eens zijn, omdat een foto van jou tussen anderen laat zien dat je vrienden hebt. Maar volgens haar gaat niemand ervan uit dat je geen vrienden hebt. Je hoeft dat dus niet te bewijzen.
"Ze veronderstellen sowieso dat je vrienden hebt, totdat je erg je best gaat doen om te laten zien dat je ze hebt," zegt Ettin. "Mensen willen uiteindelijk goed kunnen zien welke persoon op de date zal verschijnen. Als je een foto met vrienden laat zien, gaan ze je vergelijken met je vrienden."
Je wordt sowieso vergeleken met alle anderen op de app, dus waarom zou je jezelf ook nog eens laten vergelijken met je vrienden?
8. Alleen groepsfoto's
Hetzelfde geldt voor een reeks groepsfoto's. Je bent misschien geneigd te denken dat je laat zien hoe sociaal je bent, maar je vermoeit je potentiële date omdat deze moet uitvogelen wie jij bent.
"De meeste mensen hebben een korte aandachtsspanne. Ze gaan dus niet naar foto's kijken waarop niet direct duidelijk is wie in de groep jij bent," aldus Ettin. "Het is dan makkelijker om meteen naar links te vegen, vooral als de eerste foto een groepsfoto is. Geen kans!"
9. Te veel foto's met mensen van het andere geslacht
Als je als vrouw een man zoekt, of vice versa, vermijd dan foto's van jou met het andere geslacht. Volgens Ettin is dit juist intimiderend.
"Mensen verantwoorden dit soort foto's met de gedachte: 'Kijk, zij vonden mij leuk, jij zal me dus ook wel leuk moeten vinden'. Maar het werkt juist tegen je"
10. Niet-originele gespreksopening
Niets zo'n afknapper als het gesprek beginnen met een enkel 'hey' of 'hallo'. Als het al tot een gesprek leidt, begint het gesprek al saai, vindt Etttin.
"Als je match een profiel heeft waarover je een vraag kan stellen, een interessante foto of iets in de profieltekst, doe dat dan ook," zegt ze. "Als iemand bijvoorbeeld een sportieve actiefoto toont, vraag dan of zij/hij dit voor de lol doet of in wedstrijdverband. Het is doodeenvoudig: kies een onderwerp dat aansluit op het profiel en vraag ernaar. Meer heb je niet nodig om een gesprek te beginnen."
Zo'n opening is voor de ander ook veel makkelijker dan om voor de twintigste keer te antwoorden op 'hoi, hoe gaat het?' En als de ander geen aanknopingspunten in het profiel heeft, moet je gewoon creatief zijn.
11. Geen momentum
Doe er niet te lang over om een date te regelen met iemand die je leuk lijkt, anders verlies je momentum. Aldus Ettin's elfde regel.
Het probleem is dat je ervan uit kan gaan dat iemand op een datingapp niet alleen met jou in gesprek is - de meeste mensen praten met meerdere kandidaten tegelijk. Daarnaast kunnen ze een druk leven of baan hebben. Het is dus zaak om een plekje in de gedachte van de andere te veroveren.
"Uiteindelijk zijn datingapps slechts een middel om een ontmoeting de regelen," aldus Ettin. "Mijn vuistregel is daarom dat als je op dinsdag een match hebt, je een week later een date hebt geregeld. De date zelf hoeft niet binnen een week, maar idealiter is er dan een datum in de agenda geprikt."
Als je momentum verliest, zak je naar de onderkant van het telefoonscherm als de ander steeds weer nieuwe matches heeft. Je zakt als het ware op de prioriteitenlijst en verkleint dus je kansen.
12. Eindeloos appen of bellen
Sommigen houden ervan om te praten via de app of zelfs via de telefoon voordat ze een date met de ander hebben.
Ettin adviseert dit niet te doen: "Ik denk dat niets de chemie kan vervangen die kan ontstaan als mensen elkaar face-to-face ontmoeten. Tijdens een telefoongesprek krijg je maar een deel van iemands persoonlijkheid mee. Je kan geen lichaamstaal waarnemen via de telefoon. Bovendien praat niet iedereen even makkelijk door de telefoon."
Zelfs de uitwisseling van telefoonnummers voor de date kan een slecht idee zijn. Als je dan eindeloos gaat appen, kan je momentum verliezen, aldus Ettin.
"Dat is zoiets als een penvriend. Uit de ervaringen van mijn cliënten maak ik op dat de urgentie om een date te regelen, naar de achtergrond verdwijnt. Het gesprek via WhatsApp bloedt uiteindelijk dood voordat het tot een date komt.
Dus als iemand je nummer vraagt, kan je meteen doorpakken met "Ik heb een beter idee: waarom spreken we niet af?" of "Ik vind het een leuk gesprek. Zullen we meteen afspreken voor een drankje?"
13. Matches verzamelen met mensen waarmee je nooit praat
Sommigen zien het verzamelen van matches op datingapps als een soort spelletje. Maar echt, het is totaal zinloos om een reeks van matches te hebben waar je nooit tegen spreekt.
Volgens Ettin kan je beter gewoon de match ongedaan maken als je diegene toch niet zo ziet zitten. Je kan immers altijd weer opnieuw met iemand matchen.
"Ik ben een fan van een schone inbox voor alles in m'n leven. Hetzelfde geldt voor datingapps. Als je te veel matches hebt, betekent dat dat je bij het openen van de app allemaal berichten ziet die je niet wilt beantwoorden, waardoor je de app sneller sluit. Hou dus alleende matches met de mensen met wie je echt wilt praten," aldus Ettin.